Festivalul a fost tinut prima data in octombrie 1810, pentru a sarbatori casatoria printului incoronat Ludwig cu printesa Theresa. Sarbatoarea a tinut cinci zile, ultimul eveniment din cadrul acesteia fiind o cursa de cai, pe 17 octombrie 1810. Multe din traditiile initiale se pastreaza si astazi la festival, desi cursele de cai au fost eliminate din 1838, iar berea a fost introdusa in cadrul festivalului abia in anul 1887.
Odata venita luna septembrie, bautorilor de bere din intreaga lume incep sa le straluceasca ochii numai la auzul cuvantului Oktoberfest. Pe langa berea care este atractia principala a festivalului, ar trebui sa mai stiti si despre alte cateva lucruri care se petrec acolo, inainte de a pregati bagajul si a pleca spre Germania.
Festivalul incepe in luna septembrie (prima sambata dupa data de 15 septembrie) si continua pana in prima duminica din octombrie (sau pana pe data de 3 octombrie – oricare din acestea se intampla prima). De obicei festivalul tine intre 16 si 18 zile, anul acesta perioada fiind de pe 20 septembrie pana pe 5 octombrie 2014. Desi se numeste Oktoberfest, incepe in septembrie pentru a putea profita de vremea mai calduroasa de toamna tarzie si pentru a atrage mai multi participanti.
Festivalul se tine pe terenul denumit Theresienwiese din Munchen (denumit de localnici si Festwiese sau Wiesn, numele fiind pus in onoarea reginei Theresa si a locului initial unde a avut loc casatoria printului si printesei). Terenul in aceasta perioada devine un adevarat balci, cu corturi cu bere, standuri cu mancare si parcuri de distractie montate cu 2-3 luni inainte (dezasamblarea dureaza pana la o luna).
Festivalul incepe cu 12 salve de tun si cu ciocnirea primei halbe de bere de catre primar, aceasta bere fiind apoi predata presedintelui statului bavarez, astfel festivalul este oficial deschis (aceasta practica a debutat in anul 1950).
E de preferat sa intri intr-un cort si sa iti gasesti un loc undeva in jurul orei 16:00. Pe masura ce se insereaza, corturile devin din ce in ce mai aglomerate si daca vrei sa gasesti un loc trebuie sa astepti ca cineva sa plece. Chiar daca sunt mii de locuri, unele corturi se inchid din cauza ca sunt supraaglomerate. In acest caz usile sunt incuiate, intrarea este pazita si un semn postat afara anunta acest lucru, pe masura ce multimea se risipeste cortul devenind din nou disponibil.
Sa intri in cort si sa te asezi pe o banca este gratuit, insa toate celelalte vin cu un pret. Plata cu cardul nu este acceptata in cadrul festivalului, asa ca tine pregatita rezerva de euro. Incluzand berea, mancarea si transportul, costul total pentru o persoana/seara poate ajunge la 40-45 euro, fara a lua in considerare cumpararea de suveniruri sau calatorii in montagne-russe si altele. Cele 14 corturi amplasate pe intreaga suprafata au un program de functionare de la orele 10:00 la 22:30 in zilele lucratoare, respectiv de la 9:00 la 22:30 in weekend si sarbatori. Exceptia de la aceasta regula este cortul „Kafer” a carui ora de inchidere este 01:00, ultima comanda putand fi plasata la ora 00:15. Fumatul nu este permis in nici unul din corturi. In fiecare cort este prezenta o formatie care va intretine atmosfera cu melodii specifice festivalului.
Interesant este faptul ca doar 6 producatori de bere pot sa participe la festival, toti acestia fiind localizati la periferia orasului: Spaten-Franziskaner-Brau, Hacker-Pschorr Brau, Hofbrauhaus Munchen, Paulaner Brau, Augustiner Brau si Lowenbrau. Fiecare din producatori are propriul cort dedicat si in interior se serveste doar marca respectiva de bere. Berea servita in cadrul festivalului este mai tare – contine 6% alcool, deci e important sa iti cunosti limitele.
Halbele de sticla au fost introduse la festival incepand cu anul 1892, inainte de aceasta erau folosite cele din lemn si din metal. Acum la Oktoberfest se folosesc halbele personalizate de 1 litru; in fiecare an oamenii incearca sa plece cu aceste halbe drept suvenir, insa paznicii postati la fiecare cort au grija ca acest lucru sa nu se intample. Desigur acestea pot fi cumparate de la standurile festivalului.
In interiorul corturilor nu este permis accesul cu mancare sau bautura din exterior, insa acolo poti gasi diverse specialitati culinare bavareze care iti vor alina foamea. Costumele specifice purtate in cadrul festivalului le vei intalni la majoritatea participantilor, toata lumea e incurajata sa faca la fel. Funda purtata de femei – ca si o curiozitate – iti poate spune, prin felul cum este purtata, multe despre respectiva. Daca e pe partea stanga, inseamna ca e singura, daca este purtata pe partea dreapta inseamna ca e deja „luata”, iar daca e purtata in fata, prinsa de rochie, arata ca femeia respectiva este virgina.
Salutul oficial la ciocnirea halbelor este „Prost!” (Hai noroc!). Mai este folosita si expresia „zum wohl” ce inseamna „in sanatatea ta”. Varsta legala pentru a putea consuma alcool in Germania este 16 ani, deci sa nu fii surprins daca gasesti si tineri acolo.
Toaletele amplasate sunt in numar de 965, dispuse pe o distanta de un kilometru, si de multe ori trebuie sa iti astepti randul pentru ca sunt aglomerate.
In 2008 chelnerita bavareza Anita Schwarz a stabilit un record mondial inregistrat in Guiness Book, reusind sa care cele mai multe halbe fara a le varsa – un numar impresionant de 19 halbe – cate 5 in fiecare mana si inca noua deasupra acestora, avand o greutate totala de peste 45 kg, cu care a mers aproximativ 40 de metri pana a ajunge la masa unde le-a lasat, fara a varsa nici o picatura.
O cantitate impresionanta de bere este consumata in timpul festivalului (peste 6,7 milioane de litri au fost consumati in 2013, recordul fiind in 2011 – 7,5 milioane litri). Te vei intalni si cu asa-numitii „beirleichen”, termen oficial pentru cei ce au luat o halba in plus si si-au pierdut cunostinta.
Suna bine, nu? Daca se intampla sa fii in Germania in aceasta perioada, trebuie sa treci si pe acolo, sau daca iti planifici vacanta trebuie sa te asiguri ca Oktoberfest va fi pe lista de obiective vizitate.