Un pergament vechi de aproape 1500 de ani ar putea reprezenta una din cele mai vechi copii cunoscute ale Coranului, specialistii fiind de parare ca datarea acestuia ar putea fi chiar din timpul vietii profetului Mohamed. Textul descoperit a fost analizat cu ajutorul datarii cu carbon, metoda utilizata in masurarea varstei materialelor organice. Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca pergamentul a fost scris intre anii 568 d. Hr si 645 d. Hr.
Susan Worall, director de colectii speciale de la Universitatea Birmingham a sustinut in cadrul unei declaratii ca „datarea cu radiocarbon a emis un rezultat extrem de interesant, care contribuie semnificativ la intelegerea noastra asupra copiilor scrise mai vechi ale Coranului”.
Se crede ca profetul Mohamed a trait intre anii 570 si 632 d. Hr. iar, potrivit traditiei musulmane, acesta a beneficiat de o serie de revelatii care astazi alcatuiesc continutul Coranului. Cu toate acestea, mesajul divin nu a fost scris la acea vreme. David Thomas si Nadir Dinshaw, amandoi profesori de religie de la Universitatea Birmingham, au declarat ca „revelatiile au fost pastrate in mintile oamenilor pentru mai mult timp.”
Datarea cu carbon a pergamentului
Datarea cu carbon a acestui pergament indica faptul ca animalul care a „furnizat” materialul pentru pergament a trait in timpul sau imediat dupa Mohamed. „Acest lucru inseamna ca anumite parti ale Coranului care sunt scrise pe acest pergament, pot sa dateze- in functie de un anumit grad de incredere- la doar cateva decenii dupa moartea lui Mohamed.”-au mai declarat oamenii de stiinta.
Exista posibilitatea ca pergamentul sa fie realizat din piele de vitel, capra sau oaie, sustin specialistii. In primul rand, pielea a fost curatata de orice fir de par dupa care a fost intinsa pe o bucata de lemn. Pe masura ce pielea era intinsa, pergamentul era scrijelit cu ajutorul unui cutit curbat, dupa care era udat si lasat la uscat de cateva ori cu scopul de a ajunge la o grosime ideala.