MusonMuson

In Africa, pe timpul verii se dezvolta puternic minima sahariana. Alizeul emisferei sudice, dinspre sud-est, depaseste ecuatorul, isi schimba sub efectul fortei Coriolis directia, batand din sud, apoi din sud-vest si intra in golful Guineei.

In emisfera nordica, tarmul estic al Africii ramane uscat, intrucat alizeul este atras in totalitate de minima asiatica.

In zona temperata, vara, aerul rece si umed de deasupra curentului Oya-Shivo, din Pacificul de Nord, este atras de minima continentala din Mongolia si sudul Siberiei. In estul, sud-estul, centrul si sud-vestul Americii de Nord, masele de aer din maxima azorica se deplaseaza spre minimele formate deasupra Podisului Preriilor si Podisului Marelui Bazin. Curentii musonici se dezvolta bine doar in treimea sudica a Statelor Unite ale Americii, intrucat, mai la nord sunt stopati de Muntii Appalasi. Sunt umede in sezonul cald doar ariile de campie din sud-estul S.U.A., intrucat potentialul pluviogenetic scade odata cu departarea de ocean. In Europa, regimul musonic se manifesta foarte slab, in prima parte a verii, in partea vestica si centrala, cand se contureaza un scurt sezon ploios.

In emisfera nordica, iarna, anticiclonii subtropicali se deplaseaza spre sud, minimele subpolare se intensifica, pe marile suprafete continentale se formeaza anticicloni de origine termica, foarte puternici, iar curentii de la periferia anticiclonilor continentali se orienteaza spre ariile depresionare de deasupra oceanelor.

In Asia, toata partea nordica si centrala este ocupata de marele anticiclon de iarna asiatic, ce are cauze termice. Deasupra Oceanului Indian, presiunea este scazuta. Musonul de iarna asiatic, rece si uscat, bate dinspre nord-est, intensificandu-se in zona intertropicala, unde se suprapune alizeului emisferei nordice ce are aceeasi directie. In Africa, in vara australa, in Desertul Kalahari se instaleaza o minima puternica. Spre aceasta se intreapta masele de aer umed din braul anticiclonic sudic al Oceanului Indian, din Aticiclonul Mauritius. Musonul bate in sudul Africii dinspre nord-est, precipitand pe coastele estice ale Madagascarului, Mozambicului si pe intreaga coasta estica a Africii, din emisfera sudica.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *