Nimic nu se compara cu un pahar de Cola rece dupa o masa gustoasa. Dar, stiai ca popularul brand de sucuri racoritoare a reusit sa manevreze populatia in trecut? Pana in 1903, cel mai cunoscut brand de bauturi racoritoare din lume furniza si o doza semnificativa de cocaina.

In timp ce The Coca-Cola Company neaga vehement afirmatia potrivit careia cocaina se afla prezenta in produsele sale- in trecut sau in prezent- insa dovezile istorice sugereaza ca sucul originial Cola continea o doza de cocaina.

Reteta Coca-Cola

Coca Cola a fost creata in 1886 de catre farmacistul John Pemberton, care si-a creat bautura dupa o reteta populara franceza- vin din coca- facut dintr-un amestec de frunze de coca cu vin de Bordeaux. Pentru a evita o serie de reglementari, Pemberton a ales sa amestece frunzele de coca cu sirop de zahar in loc de vin. De asemenea, acesta a mai adaugat si un extract de kola dar si o doza suplimentara de cofeina.

In timp ce reteta pe baza de cocaina pare a fi una exagerata pentru cititorii moderni, aceasta bautura a fost destul de frecventa la sfarsitul secolului XIX. Cocaina a devenit o substanta ilegala in America abia in anul 1914, iar pana atunci substanta avea o multime de utilizari in medicina. Cantitatea de cocaina pe care bautura o continea initial era destul de insemnata, insa pana in 1903, aceasta a fost redusa si ulterior eliminata. Un motiv a fost ca aroma dorita poate fi extrasa din frunzele de coca si fara sa contina drogul respectiv.

O serie de analize arata ca bautura racoritoare contine sirop de porumb bogat in fructoza, colorant de caramel, cafeina, acid fosforic, glucoza, vanilie si arome naturale, numite de companie aromele 7X, care ar putea fi extract de coca, ulei de lamaie, de portocala, de scortisoara, de coriandru.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *