Productia de energie de la nivel mondial ar putea fi afectata semnificativ de catre efectele schimbarilor climatice- sustine un nou studiu realizat recent. Cercetarea face o prognoza pana in anul 2040 si precizeaza ca factori precum cresterea temperaturilor medii a apelor ar putea diminua rezervele de apa vitala in productia de energie electrica. Cuplat cu o crestere a energiei la nivel mondial, acest lucru ar putea afecta capacitatea centralelor electrice din intreaga lume de a produce suficienta energie.

Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu estimeaza ca aproape 98% din aprovizionarea mondiala cu energie electrica este generata de centralele hidroelectrice si temoelectrice de putere, care includ combustibil nuclear si fosil si care „depind puternic” de resursele de apa.

Reducerea capacitatii totale de energie electrica

Autorii acest studiu avertizeaza ca o crestere a fenomenelor de seceta si a valurilor de caldura- determinate de impactul schimbarilor climatice- ar putea ameninta accesul la resursele de apa pentru zeci de mii de centrale electrice in intreaga lume. Astfel, oamenii de stiinta de la Universitatea din Wageningen din Olanda estimeaza ca intre anii 2040 si 2069, 81% din cele 1427 centrale termoelectrice analizate ar putea sa isi reduca dramatic productia de electricitate. In mod similar, 24.515 de hidrocentrale examinate de oamenii de stiinta isi vor reduce capacitatea de productie cu aproape 74%.

Raportul sustine ca „tehnologiile de generare de electricitate depind puternic de disponibilitatea de apa, dar si de temperatura apei care joaca un rol extrem de important in generarea de energie temoelectrica. Schimbarile climatice dar si modificarile rezultate vor afecta, prin urmare, producerea de energie, in timp ce cererile pentru energie electrica vor continua sa creasca”- sustin oamenii de stiinta care au realizat acest studiu.

La nivel mondial, se estimeaza ca, capacitatea totala a centralelor hidroelectrice ar putea sa scada cu pana la 3.6% si cu pana la 12% pentru centralele termoelectrice in anul 2050.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *