Daraprim, un medicament vital pentru bolnavii de cancer si SIDA s-a scumpit de 55 de ori in doua luni. Medicamentul face parte din tratamentul pentru malarie si toxoplasmoza, boli care afecteaza mai ales sistemele imunitare slabite, cum sunt cele ale persoanelor bolnave de cancer sau SIDA. Daraprim este acum cu 5455%- ai citit bine!!!-  mai scump decat cu doua luni in urma. Pretul acestuia a sarit de la $13.50 la peste $750 pentru o singura pastila. In aceste conditii, tratamentul anual poate costa de ordinul sutelor de mii de dolari, mult prea mult pentru majoritatea persoane afectate.

Cresterea a fost pusa pe seama companiei Turing Pharmaceuticals, o companie privata de bio-tehnologie, la scurt timp dupa ce a cumparat licentele pentru medicamentul Daraprim de la Impax Laboratories in luna august a acestui an, pentru suma de 55 de milioane de dolari.

Productia de Daraprim

Productia unei pastile de Daraprim costa in jur de $1, dar datorita mai multor schimbari de producator acesta a ajuns pe rafturile farmaciilor la pretul de $13.50. Dupa cumpararea medicamentului de catre Turing Pharmaceuticals, fondatorul Martik Shkreli a decis la scurt timp dupa ce a devenit posesorul patentului sa ridice pretul la uriasa suma de $750 pe pastila.

In general, pretul medicamentelor in Statele Unite ale Americii este in continua crestere. Conform companiei de cercetare Truveris, acestea au crescut cu 14.8% in 2014. Daraprim nu este singurul medicament aflat pe piata de mai mult timp al carui pret sa fi crescut brusc. Tot in 2015, pretul pentru Cycloserine, medicament folosit in tratarea tuberculozei, a crescut de la $500 flaconul de 30 de pastile la $10.800 pentru aceeasi cantitate. Conform unui raport al Congresului Statelor Unite, alte doua medicamente pentru inima, Isuprel si Nitropress au avut o crestere a pretului cu 525% respectiv 212% doar in acest an.

Martin Shkreli, fondatorul companiei, se apara in presa americana, spunand ca scumpirea Daraprim nu va afecta decat un numar mic de persoane, medicamentul fiind rar utilizat, iar profitul va fi folosit in dezvoltarea de medicamente cu mai putine efecte secundare. Aceasta logica este pusa la indoiala insa de nenumarati specialisti.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *