Motivul pentru care cele mai multe expuneri la virus sunt in zonele africane si rata mare de transmisii este datorat unei lipse de echipament de protectie personal (masti de fata, manusi de protectie, etc. atunci cand te ocupi de persoanele infectate) si lipsei de cunostinte prea multe despre acet virus mortal.
De exemplu, multi oameni nu cunosc faptul ca expunerea la fluidele persoanelor infectate este grava si pentru ei, dar mai ales expunerea la fluidele corpului unei persoane infectate, dar moarte chiar si de 61 de zile (ceea ce reprezinta un fapt destul de ingrijorator si inspaimantator).
De cele mai multe ori in satele micute din Africa, acest pacienti sunt ingrijiti de catre membrii familiei lor pentru prima data cand se imbolnavesc, fara sa stie ca acestia sunt infectati cu virusul, iar membrii familie la randul lor se infecteaza..si tot asa mai departe.
Ce trebuie sa faci daca ai fost expus la un asemenea virus periculos? Trebuie sa speli si sa cureti imediat zona afectata, daca ai fost in contact vizibil cu fluidele corpului unei persoane cu Ebola, folosind sapun antibacterial si apa calduta. Contacteaza-ti mai apoi doctorul de familie sau Centrul pentru controlul afectiunilor si bolilor pentru a raporta o posibila expunere si pentru a urma instructiunile pe care le vei primi de acolo.
Cu cat vom invata mai multe despre aceasta boala si despre felul in care se transmite, Centrul pentru controlul afectiunilor si bolilor isi actualizeaza sugestiile pentru prevenirea si tratarea afectiunii. Acestia sugereaza de asemenea ca oamenii care au fost expusi virusului ar trebui sa stea in carantina timp de 20 de zile in casele proprii, sa-si verifice temperatura de doua ori pe zi pentru a observa orice fel de schimbare, si daca este asa ceva, sa se adreseze unui centru medical de specialitate.
Odata ce vor ajunge in spital, ar trebui sa fie testati pentru virus si in timp ce testele sunt in progres, vor fi tinuti in carantina in cadrul spitalului pentru a limita alte expuneri.