Majoritatea relatiilor sociale incep de la o varsta frageda, fie ca vorbim de o relatie de prietenie, de colegialitate sau de familie. Incepem sa realizam ca suntem dependenti de o persoana atunci cand aceasta nu este langa noi, nu ne poate asculta ofurile si nu ne poate acompania in cele mai amuzante jocuri copilaresti. Atunci incep relatiile pentru fiecare dintre noi. Mai intai de toata avem o relatie de familie, bazata pe membrii acesteia, apoi avem o relatie de colegialitate cu toti copii de la gradinita si scoala, iar mai apoi incep relatiile sentimentale, care de cele mai multe ori incep in perioada scolii gimnaziale.
Odata ce parcurgem aceste relatii, invatam cum sa ne implicam mai mult, cum sa ne sacrificam mai mult, ce sa daruim mai mult, incat cel pentru care facem aceste „investitii” sa fie multumit de atitudinea si de comportamentul nostru. Cu timpul ajungem sa fim implicati din relatii din ce in ce mai profunde, de ordin sentimental si emotional, in care ne implicam fara margini, cu scopul de a avea pe cineva care sa ne fie alaturi poate toata viata, fara de care sa nu avem nici un secret si fata de care sa ne crestem stima de sine si respectul.
Relatiile sentimentale cer pe langa timp si afectivitate, adica acea parte din noi care sa se ataseze de celalalt. De cele mai multe ori se intampla ca intr-o relatie unul sa fie atasat mai tare decat celalalt, si acest efect sa fie cauza multor discutii in relatia de cuplu. Din teama de a nu deveni dependenti de acea persoana, incercam pe cat posibil sa transmitem cat mai putine sentimente frumoase, de prietenie, amicitie, respect, devotament, dar lipsite de emotivitate si afectiune, care ne-ar putea schimba radical mentalitatea de a considera ca poate exista o relatie si fara sentimente. Pentru multi dintre cei care fug din calea acestor sentimente, exista o trauma de ordin psihologic in mentalitatea si comportamentul acestora, cauzata fie de lipsa de afectivitate a parintilor cand erau mici, fie din dezamagirile anteriore, fie din caracterul dur si cerebral al acestora.