Fie ca iti propui sau nu sa iti dezvolti o cariera in acest domeniu, este important sa stii ca mai devreme sau mai tarziu te vei confrunta cu o astfel de situatie. Fie ca e vorba de un grup de prieteni carora vei dori sa le transmiti un mesaj sau pur si simplu vei fi nevoit sa faci o prezentare pentru colegii tai la facultate, vei fi pus in situatia de a vorbi in fata unui public.
Pentru a iti dezvolta capacitatea de a vorbi eficient in public poti recurge sa te inscrii in la cursuri si programe specializate in acest domeniu. Organizatii precum ToastMasters se ofera sa te pregateasca pentru astfel de momente.
In primul rand ar trebui sa fii sigur de mesajul pe care doresti sa il transmiti publicului tau. Va trebui sa iti contruiesti un mesaj clar si obiectiv pentru a mentine atentia spectatorilor tai. Dupa ce ti-ai creat mesajul / discursul, indiferent de cat va fi acesta de bun si bine argumentat daca nu este transmis cu incredere nu va avea efect. Trebuie sa stii cum sa transmiti mesajul sa gasesti cea mai eficienta cale de a face publicul sa inteleaga ceea ce tu prezinti.
Odata ce ai trecut de aceste doua cerinte, va trebui sa te asiguri ca spectatorii tai stiu despre ce este vorba. Daca ar fi sa exageram in acest caz, e ca si cum ai prezenta o lucrare matematica unei grupe de elevi de la gradinita. Desigur acest lucru este destul de greu sa se intample daca e vorba de o prezentare oficiala, dar sunt si exceptii.
Va trebui sa fii flexibil indiscursul tau. Nu stii cand te vei gasi cu o intrebare capcana din partea ascultatorilor tai, de aceea este important sa fii mereu pregatit pentru astfel de situatii. Trebuie sa ai un discurs flexibil care sa permita mai multe teme de discutie. Astfel vei putea mentine atentia ascultatorilor tai.