incalzirea climatica-economie

Economia globala va primi o lovitura mult mai puternica din cauza cresterii temperaturilor- mult mai mare decat ne-am fi asteptat- astfel ca veniturile vor scade in majoritatea statelor pana in anul 2100, pe masura ca schimbarile climatice continua sa fie de necontrolat- sustin specialistii.

Oamenii de stiinta sustin ca in timp ce statele dezvolate financiar ar putea experimenta o mica crestere economica, aceasta va scade brusc dupa ce temperaturile trec de pragul critic de caldura.

Concluziile climatologilor, publicate in revista Science, ofera o imagina clara a modului in care schimbarile climatice vor modifica economia globala, care a reprezentat, pana nu demult, piesa critica ce lipsea din comunitatea internationala de climatologi dar si de economisti. „Datele ne spun ca exista anumite temperaturi in care noi, oamenii, reusim sa functionam in parametri optimi. In tarile cu temperaturi mai reci- in cea mai mare parte a statelor nordice- temperaturile ridicate sunt asociate cu o crestere economica mai rapida, lucru care se va petrece pana intr-un numit moment. Dupa acel punct, finantele vor scade rapid”- sustine Marshall Burke, profesor l Universitatea Standford.

Temperaturile fac diferenta dintre economia statelor

Pe masura ce temperaturile medii tind sa treaca dincolo de pragul critic, tarile bogate vor incepe sa se confrunte cu o scadere economica. In schimb, statele sarace- mai ales cele asezate la tropice, vor suferi pierderi economice si mai grave, din moment ce acolo se inregistreazaa deja o temperatura medie peste pragul critic. Cresterea temperaturilor medii climatice ar putea reprezenta si explica decalajul economic dintre statele de la nivel mondial.

Analizand studiile deja efectuate, echipa de oameni de stiinta a descoperit o nonconcordanta intre studiile realizate la micro-nivel- care arata efectele negative ale temperaturilor fierbinti asupra unor anumitor sectoare, cum ar fi agricultura; dar si studii la nivel macro- care, cel putin in statele mai dezvoltate din punct de vedere financiar, nu vor avea un impact atat de grav- cel putin pentru inceput.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *