Julie AndrewsJulie Andrews

Dame Julia „Julie” Elizabeth Andrews, nascuta pe 1 octombrie 1935 este o actrita de film si teatru, cantareata, autoare, dansatoare si regizor de teatru de origine britanica. Andrews, care era cantareata si actrita inca din perioada copilariei, a aparut pe West End in 1948, facandu-si debutul pe Broadway in timpul unei reprezentatii din 1954 a productiei „The Boy Friend”. A devenit celebra datorita aparitiei intr-o serie de muzicaluri, ca „My Fair Lady” si „Camelot”, fiind pentru ambele nominalizata la premiile Tony. In 1957, a aparut la televizor interpretand-o pe „Cenusareasa”, productia fiind urmarita de peste 100 de milioane de oameni.

In film a debutat odata cu rolul principal din „Mary Poppins” (1964) pentru care a castigat premiul Oscar pentru „Cea mai buna actrita”. A mai primit o nominalizare in anul urmator pentru „Sunetul muzicii”, castigand Globul de Aur. Ajustat inflatiei, aceasta productie este inca al treilea cel mai de succes film al tuturor timpurilor. Intre 1964 si 1967, Andrews a avut o serie de succese la box office, precum „Americanizarea lui Emily”, „Hawaii”, „Millie cea moderna” si filmul clasic al lui Hitchcock, „Cortina sfasiata”, devenind cea mai de succes stea de cinema a acelei perioade.

In perioada anilor 1970, cariera lui Andrews a intrat in declin ca urmare a unor filme lipsite de succes, precum „Star!”, „Darling Lili” si „Samanta de Tamarind”. S-a intors in atentia publicului datorita succeselor critice si comerciale „10” (1979) si „Victor Victoria” (1982), primind o noua nominalizare la Oscar pentru al doilea. In anii 1980 a aparut in filme aclamate de critici, dar fara succes la incasari, intranand intr-un con de umbra in anii 1990. Cariera i-a fost revitalizata datorita aparitiei in filmul „Printesa indaratnica” in 2001 si continuarea sa din 2004, filmele animale Shrek (2004 – 2010) si „Sunt un mic ticalos”. Vocea ei, initial frapanta, a fost afectata in timpul unei operatii la gat in 1997, cand juca pe Broadway in „Victor/Victoria”. In 2003, Andrews a retrait primul ei succes pe Broadway, „The Boy Friend”, de aceasta data ca regizor de scena.

Pe langa premiul Oscar, aceasta a castigat si un BAFTA, cinci Globuri de Aur, trei premii Grammy si doua premii Emmy.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *