Fie ca e vorba de vreun nume, o data sau o adresa, tot timpul va exista ceva nou de amintit. Chiar si asa, probabil ca vei ajunge sa simti ca nu mai e spatiu in acele celule mici care se chinuie sa isi aduca aminte orice detaliu. Si, din pacate, oamenii nu au parte de un hard disk extern. Nu dispera: cateva studii recente au evidentiat modul in care memoria functioneaza si ce poti face pentru a o imbunatati.

Ajuta-ti memoria

Nu vrei sa uiti ceea ce ai invatat azi? Dormi! Un pui de somn, ideal ar fi de 90 de minute, te poate ajuta sa inregistrezi evenimentele dar si ceea ce ai invatat in timpul zilei. In acest fel, celulele creierului tau creeaza amintiri ale evenimentelor petrecute in timpul zilei. Nu iti supraincarca creierul cu prea multe amintiri de termen lung pentru ca vei risca sa nu iti amintesti nici macar lucrurile recente. Oamenii de stiinta erau de parere, in trecut, ca memoria se imbunatateste atunci cand noi neuroni se formeaza in hipocampus- regiunea creierului responsabila cu amintirile. In schimb, o memorie mai buna ar putea fi mai buna atunci cand se dezvolta mai putini neuroni. Studiile recente au descoperit, de asemenea, ca migrenele, muzica, obiceiurile si gandirea- fiecare contribuie individual la imbunatatirea memoriei.

Memoria educata. In general, persoanele educate au mai multe cunostinte la dispozitie. Studiile arata ca, cu cat stii mai mult, cu atat iti va fi mai usor sa inveti subiecte din alte teme. Insa, abilitatea de a aduce aminte ceea ce s-a invatat intr-o anumita zi pare sa fie in scadere. Cu alte cuvinte, cu cat cineva stie mai multe, cu atat exista sanse mai mari ca acesta sa uite mai repede.

Evenimentele importante au un impact destul de mare asupra noastra, comparativ cu experientele lipsite de sens care, de obicei, nu sunt stocate in memoria de lunga durata. De asemenea, exista posibilitatea ca evenimentele nefericite sa ramana in mintea cuiva mai mult decat raman amintirile despre o situatie placuta. A incerca sa uiti o amintire neplacuta e posibil, insa va necesita mai mult efort din partea ta. Daca procesul va avea succes, creierul va nega, in primul rand, aspectele senzoriale ale amintirii inainte de a indeparta amintirea in sine.

admin

De admin

Un comentariu la „Lucruri pe care nu trebuie sa le uiti niciodata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *