Populatia de origine germana se intalneste in multe sate din sudul Basarabiei care a fost colonizata la inceputul secolului al XlX-lea (populatie cu ocupatie agricola, favorizata si de administratia ruseasca in practica de deromanizare din Basarabia) si in nordul Romaniei, respectiv in Bucovina (prin aducerea acesteia din centrul Europei de catre austrieci).
Ucrainenii si rutenii traiesc in principal in nordul tarii, in Bucovina. Rutenii sunt recunoscuti ca malorusi, rusi mici sau rusnaci si vorbesc dialectul limbii ruse numit malorusa. Prezenta rutenilor in aceste zone este strans legata de perioada do ocupatie a Bucovinei de catre austrieci.
Austriecii favorizau, in scopul „echilibrului” dintre nationalitati, imigrarea rutenilor. Imigrarea acestora pana in Basarabia de Sud era favorizata si de catre rusi, in intentia organizarii drumului spre gurile Dunarii si mai departe spre Bosfor.
Populatiile de hutuli sau hutani care traiesc in nordul Maramuresului si in Bucovina sunt, adeseori, atribuite originii rutene. Unii specialisti le considera populatii daco-romane slavizate.\’
Lipovenii (rusii) propriu-zisi sunt raspanditi in Dobrogea de Nord, indeosebi in Delta Dunarii, in sudul Basarabiei si in unele orase ale Moldovei. Ei au veniti din Rusia ca urmare a unor persecutii religioase. Se ocupa cu pescuitul, fiind totodata buni gradinari si agricultori.
La recensamantul din anul 2002, din totalul de 36 397 locuitori de aceasta origine, 8 914 persoane s-au declarat rusi.
Turcii sunt raspanditi in Dobrogea si in unele orase de pe Dunare. Ei sunt veniti pe aceste teritorii inca din secolul al XV – lea. Numarul lor era mult mai mare (in prezent 30 000 locuitori), deoarece erau concentrati si in fosta Insula Ada-Kaleh (zona Orsovei). Multi au plecat la sfarsitul secolului al XIX-Iea si dupa inundarea insulei Ada-Kaleh (1961).
In Basarabia de Sud si partial in Dobrogea se intalnesc gagauzii (un amestec turco-bulgar).
Sarbii (22 518 de locuitori), aflati in sud-vestul Banatului, sunt veniti pe aceste teritorii inca din secolele XVII – XVIII, in special din Balcani. Unii au fost adusi de regii Ungariei pentru a popula sudul Campiei Panonice sau, mai tarziu, pentru a asigura „controlul” asupra populatiei romanesti.
Tatarii (24 137 locuitori), raspanditi in principal in Dobrogea, sunt urmasii celor din timpul marilor migratii.
In satele situate in Subcarpatii Moldovei (judetele Bacau, Neamt), in zona apropiata de portile Carpatilor (Valea Oituzului, Valea Trotusului), in zona Hunedoara-Deva, se gaseste populatie romaneasca, sub denumirea de ciangai, populatie de regula de religie catolica, cunoscatoare, in buna parte, si a limbii maghiare.
Din grupul nationalitatilor de structura mediteraneana fac parte evreii. In perioada de dupa primul razboi mondial, numarul lor se ridica la aproximativ 1.000.000, adica 6% din populatia de atunci a tarii.
Populatia evreiasca este prezenta relativ recent in peisajul etnic al Romaniei (cam in prima jumatate a secolului al XlX-lea). Ei au venit in general din Galitia, Polonia, Rusia meridionala. Sunt si evrei spanioli, ajunsi pe aceste teritorii prin Turcia, in urma persecutiilor din Spania.
Evreii erau foarte numerosi in Bucovina, Basarabia, Moldova si Bucuresti.
Bulgarii locuiesc in Dobrogea si in zona dunareana (mai ales in Banat). Destul de numerosi erau in sudul Basarabiei (orasul Bolgrad-Cetatea Alba, in zonele Ismail, Cahul si Tighina).
Populatia poloneza este raspandita, in principal, in orasele din Bucovina, Transilvania, Basarabia si in Bucuresti. Reprezentantii populatiei poloneze au fost considerati intotdeauna un factor de cultura, cu indeletniciri specifice in agricultura, industrie, comert.
Grecii depasesc 4 000 locuitori. Ei sunt prezenti in Bucuresti, in porturile dunarene si maritime, fiind recunoscuti prin activitati de comert.
Armenii (in jur de 2 000 loc.) sunt prezenti in Bucuresti, in multe orase din Transilvania, Moldova si Muntenia, fiind cunoscuti prin indeletnicirile lor de comercianti sau de buni meseriasi si fabricanti.
O prezenta veche si destul de numeroasa in peisajul etnic al Romaniei o au rromii. Ei au fost adusi pe teritoriul Romaniei de fluxurile de migranti din Asia, respectiv India. Trasatura de baza a acestui grup etnic este persistenta unor forme de viata cvasinomada (pentru fluxurile mai recente), partial sedentara (la grupurile mai vechi), in toate partile tarii.