Ulpia TraianaUlpia TraianaUlpia Traiana

O camera video de rezolutie inalta si un sistem performant de iluminat fac posibil ca monumentul Ulpia Traiana Sarmizegetusa sa poate fi vizitat oricand, 24 de ore din 24, inclusiv pe timpul noptii. Proiectul apartine Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.

Muzeul a fost inaugurat in wekeendul din cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, un proiect prin care turistii pot sa viziteze virtual oricand monumente Ulpia Traiana Sarmizegetusa prin accesarea sitului web mcdr.ro. Conform managerului Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Liliana Tolas, o camera video de rezolutie inalta si un performant sistem de iluminat au fost montate in cadrul monumentului Ulpia Traiana.

“Turiştii vor putea vizita virtual fosta capitală a Daciei Romane începând de sâmbătă noaptea, când va fi inaugurat proiectul. Din resursele noastre am montat un sistem video online ce permite transmiterea în timp real pe Internet a imaginilor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în special din zona Amfitreatului. Sistemul de iluminat este realizat cu ajutorul a 26 de reflectoare cu tehnologia LED”, a spus Ţolaş.

Noaptea Muzeelor a fost marcata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva cu demonstratii de lupte daco-romane, parada si prezentare de costume, precum si de un concert de jazz in aer liber. Nu numai, dar turistii au avut ocazia sa invete sa traga cu arcul, sa arunce cu sulita ori sa poata vedea cum se sculpta in trecut in os ori cum se realizau diferitele obiecte de vestimentatie din piele la ateliere interactive, deschise pentru acestia.

Pe langa toate acestea, piesa de teatru „Taina Manastrii” a fost pusa in scena in cadrul Salii Semineului din cladirea Magna Curia.

Tot in aceasta zona, in Hunedoara, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, „Noaptea Muzeelor” a fost marcata de luptele dintre cavaleri, domnitele dansand pe muzica medievala. Tot aici a avut loc un concert al trupei Arhaica, precum si un spectacol minunat de muzica si lumini.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *