Imagini noi de pe Pluto, trimise pe Pamant de catre sonda New Horizons, dezvaluie mai multe surprize despre planeta pitica care se afla la marginea sistemului nostru solar. Recent lansate, imaginile sunt descrise de o rezolutie mult mai mare decat cele realizate in luna iulie 2015, cand sonda se afla in apropiere de suprafata lui Pluto. In noul set de fotografii, peisajele sunt descrise de forme de teren haotice, caracteristici liniare asemanatoare dunelor create de vant si bucati de gheata de azot ascutite.

Insa, atmosfera de azot a lui Pluto pare sa fure intreaga atentie a specialistilor. Este posibil ca aici sa se vada raze atmosferice care apar in zori si in amurg, dar si contururi de teren accidentat sau inegal care descrie suprafata lui Pluto. Cu alte cuvinte, specialistii au fost capabili sa vada vaile, muntii si craterele lui Pluto la asfintit.

Alan Stern, investigator principal al acestei misiuni sustine ca geologia lui Pluto este incredibil de diversa: „E magica. E absolut uluitoare”- sustine acesta. Nu este clar modul in care diversitatea suprafetei lui Pluto s-a creat, insa seturile de date preluate de la suprafata planetei pitice ar putea sa ne ofere o serie noua de indicii. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca noile date vor fi extrem de utile si in cunoasterea satelitilor de mici dimensiuni ale lui Pluto- Charon- luna de mari dimensiuni, si cei patru sateliti mici: Nix, Hydra, Kerberos si Styx.

Charon

Imaginile cu Charon ofera o serie de noi teorii in cadrul oamenilor de stiinta. Astfel, acestia sunt de parere ca cel mai mare satelit a lui Pluto este mai „mort” decat Pluto insusi. Charon nu este atat de divers din punct de vedere geologic si al compozitiei, astfel ca nu are o atmosfera atat de „pufoasa” ca cea a lui Pluto.

Stern sustine ca „Charon are propria sa istorie. Exista o serie de <defecte> sau alte caracteristici tectonice de la suprafata: canioane mari si adanci care ofera dovezi clare a evolutiei la suprafata.”

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *