OkapiOkapi

Pelicanul (Fam. Pelicanidae). Dovezile fosile arata ca neamul pelicanilor exista de cel putin 30 milioane de ani; cea mai veche fosila de pelican a fost gasita in SE Frantei, datand din Oligocenul timpuriu. Aceasta are asemanari remarcabile cu specia din zilele noastre. Ciocul ii este aproape complet si este morfologic identic cu cel al pelicanilor contemporani, demonstrand ca aparatul lor digestiv complex exista de pe atunci.

Iepurele de vizuina din Amami (Pentalagus furnessi) este un iepure primitiv intalnit doar pe doua mici insule japoneze, Amami Oshima si Toku-no-Shima. Este considerat o fosila vie deoarece este o ramasita a iepurilor preistorici care populau candva Asia continentala.

Pisica Iriomote (Prionailurus iriomotensis) este o subspecie a pisicii leopard ce traieste doar pe teritoriul insulei japoneze Iriomote. In 2007 se calculase ca mai exista intre 100 – 109 indivizi ramasi, apropiindu-se de extinctie. Oamenii de stiinta considera ca aceasta a aparut ca specie undeva intre acum zece milioane de ani in Miocen si trei milioane de ani, in Pliocen.

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) este un mamifer semiacvatic, endemic Australiei de est si Tasmaniei. Alaturi de cele patru specii de echidna, este unul din cele cinci specii existente de monotreme, mamifere care se inmultesc prin oua. Se considera ca a aparut la sfarsitul Cretacicului, azi fiind singurul reprezentant al familiei si genului sau, desi s-au gasit o serie de fosile inrudite. Din cauza aspectului neobisnuit, oamenii de stiinta europeni au considerat initial ca animalul reprezinta o farsa. Este unul din putinele mamifere veninoase.

Okapi (Okapia johnstoni) este un animal rumegator care face parte din familia girafei, desi are o inaltime de trei ori mai mica decat aceasta. Desi cunoscut egiptenilor antici, nu a fost cunoscut in Europa de Vest pana la sfarsitul secolului XIX. Datorita membrelor sale vargate, s-a crezut ca specia e inrudita cu zebrele, atunci cand a fost descoperita in Congo in 1901.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *