linii-pe-piele

Oamenii nu ar trebui sa mai invidieze tigrii sau zebrele, pentru ca si noi avem corpul acoperit de linii- numai ca in cazul oamenilor, acestea sunt invizibile. Pielea umana este acoperita de ceea ce dermatologii numesc a fii Liniile lui Blaschko, un model de dungi care ne acopera corpul din cap pana in picioare.

Liniile lui Blaschko

Liniile se intind in sus si jos- au forma unei curbe de variatie- si „imbratiseaza” tot trunchiul: se intind in jurul spatelui pana pe cap si chiar si pe fata. La inceputul anilor 1900, un dermatolog german, Alfred Blaschko, a raportat faptul ca eruptiile cutanate ale pacientilor sai par a urmari o cale simpla, ca si cum ar avea un plan bine stabilit care trebuie urmat. Insa, aceste linii nu urmeaza linia nervilor sau a vaselor de sange si nu reprezinta niciun sistem cunoscut al corpului uman.

In prezent, stim ceea ce suntem: relicve celulare care s-au dezvoltat dintr-o singura celula pentru ca crea omul actual. Fiecare dintre noi a inceput ca o singura celula, dupa care a urmat un glob de celule. Pe masura ce celulele s-au divizat, acestea s-au diferentiat. Unele au devenit muschi, altele oase iar altele formeaza organele. Unele formeaza pielea. Pe masura ce celulele continua sa se divida, acestea s-au extins si s-au intins astfel incat sa acopere o suprafata tot mai mare a corpului uman.

Cei mai multi oameni nu au capacitatea de a-si vedea liniile de pe corp. Insa, asa cum a mentionat si doctorul Blaschko, exista o multime de boli ale pielii care urmeaza aceste linii, dar cele mai multe afecteaza anumite zone ale pielii, nu tot corpul. Daca ar putea fi observate cu ochiul liber, aceste linii pot crea modele extrem de frumoase, dar care pot fi observate numai daca pielea umana este expusa luminii ultraviolete.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *