avalansa-pe-marte

La putin timp dupa ce specialistii NASA au descoperit ca Marte este o planeta unde se gaseste apa in forma lichida, acesta au facut o alta descoperire: o avalansa pe planeta rosie. Astfel, se pare ca Marte „isi propune” sa detina atentia lumii pentru inca o perioada de timp, specialistii reusind sa surprinda o imagine incredibila cu o avalansa care s-a petrecut la Polul Nord al planetei.

Avalansele dramatice asemanatoare acesteia care s-a petrecut recent sunt ceva comun pe aceasta planeta, mai ales in emisfera nordica, in timpul primaverii martiene. Dar, spre deosebire de zapada din avalansele care au loc pe Pamant, cele care se petrec pe Marte sunt realizate din dioxid de carbon inghetat- sau gheata uscata- care creaza gheata de la polii planetei. Astfel, aceasta perioada a anului face ca Polul Nord al planetei Marte sa se incalzeasca, dand nastere acestui proces de avalanse.

Avalansa pe Marte

NASA monitorizeaza aceasta regiune pentru a afla mai multe despre momentul si frecventa avalanselor, dar si care este relatia acestora cu evolutia inghetului pe terenul plat. Astfel, acest material se gaseste la suprafata planetei, dezvaluind caile avalanselor pe care NASA le poate observa cu usurinta. In acest sens, specialistii au descoperit ca avalansa care a avut loc recent este mai mare de 26 de metri, iar in urma unor studii realizate anterior, oamenii de stiinta sustin ca avalansa se va transforma intr-un nor de praf atunci cand va atinge solul.

„Avalansele ne reamintesc, alaturi de dunele de nisip active si cele de panta, faptul ca Marte este o planeta activa si dinamica”- au declarat cei de la Universitatea Arizona care studiaza acest fenomen. Majoritatea calotelor glaciare de pe Marte sunt create din apa inghetata, insa dioxidul de carbon poate fi gasit intr-un strat foarte subtire de la suprafata. Astfel de placi de gheata isi fac aparitia in zone de pe Marte unde temperaturile se afla la minus 23 de grade Celsius: „Marte nu este planeta uscata pe care am crezut-o a fi toata aceasta perioada, dar cu siguranta putem spune ca am gasit apa lichida aici”- sustine fostul astronaut si administrator NASA, John Grrunsfeld.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *