Unele plante tehnice, precum canepa si inul, se cultiva din vremuri stravechi, atat pentru ulei, cat si pentru fuior, dar in ultima vreme ocupa suprafete tot mai restranse, in schimb, altele, care au intrat mult mai tarziu ca plante de cultura pe teritoriul Romaniei (floarea soarelui, sfecla de zahar), ocupa suprafete insemnate. Desi provin din zone cu conditii climatice total diferite, floarea soarelui si sfecla de zahar se cultiva, in prezent, datorita aclimatizarii, pe suprafete intinse.
Plantele uleioase: floarea soarelui, soia, rapita, ricinul, inul pentru seminte
– Floarea soarelui prefera zonele calduroase cu precipitatii reduse. Cele mai prielnice zone de cultura sunt: sudul Campiei Romane, Campia Moldovei, Podisul Barladului (Depresiunea Elanului) si partea central-sudica a Campiei de Vest.
– Rapita (in Baragan si Dobrogea)
– Soia (Campia Romana)
– Ricinul (Campia Romana, Dobrogea)
– Inul pentru seminte (ulei) se cultiva in zone mai calde si mai uscate (Campia Romana).
Sfecla de zahar prefera zonele cu clima rece si umeda din Moldova si Transilvania, dar si zonele de campie (Campia Romana, Campia de Vest) si Podisul Dobrogei. Ca zone deosebit de prielnice trebuie amintite Campia Moldovei si Valea Siretului din Podisul Moldovei, Podisul Transilvaniei (mai ales Campia Transilvaniei si Podisul Tarnavelor), Depresiunea Brasovului, Campia Romana (partea central-estica), Campia de Vest.
Plantele textile
– Canepa se cultiva mai ales in Campia de Vest si Podisul Someselor;
– Inul pentru fibre prefera zonele cu terenuri umede si racoroase: Depresiunea Giurgeu, Ciuc, Brasov, Podisul Sucevei, Podisul Tarnavelor. Pentru obtinerea fibrelor, inul si canepa se prelucreaza in topitorii, care sunt raspandite, de regula, in zonele de cultura.
– Tutunul se cultiva din anul 1688 in Muntenia, dupa care, s-a extins in Piemontul Getic, Centrul Campiei Romane, nordul Dobrogei, Colinele Tutovei si in Banat.
– Bumbacul s-a introdus experimental in cultura romaneasca din anul 1868 (in zona Urziceni), chiar daca este o planta tropicala. Se cultiva in prezent pe areale restranse in Banat, Dobrogea, sudul Moldovei (in general in zonele care sunt favorabile si orezului).