Ideea ca plantele poseda inteligenta este una demn de a fi explorata, fiind o ideea ce este inca intens dezbatuta in cercul oamenilor de stiinta din domeniul biologiei. In mare parte, acest lucru se intampla  din cauza credintei foarte largi raspandite a faptului ca „inteligenta” si „creierul” sunt absolut indispensabile. Problema cu acest lucru tine de perceptia noastra asupra ceea ce credem ca este „creierul”.

Atunci cand definim creierul, ne fixam asupra aspectului fizic, a ideii ca acesta se gaseste sub un craniu, si care o serie de functii. Din cauza acestui lucru, credem ca, creierul poate exista numai la speciile care prezinte si un craniu, asa cum sunt oamenii sau animalele. Cu toate acestea, atunci cand privim cu atentie lumea plantelor, incepem sa credem ca acestea dau dovada de o serie de mecanisme elegante- tipice doar pentru speciile ce au creier. Bineinteles, acest lucru conduce la ideea care ne face sa credem ca plantele ar putea avea inteligenta.

Comunicare chimica intre plante

Plantele comunica din punct de vedere chimic, intr-o maniera pe care noi nu o putem descifra in mod direct. De exemplu, in cazul unui atac de insecte, planta elimina chimicale volatile, reducandu-se astfel deterioarea acestora. Comunicarea chimica din randul plantelor ar putea fi un beneficiu- sustin oamenii de stiinta- descoperindu-se ca acesta este, de fapt, un mecanism de aparare prin intermediul caruia se elimina diverse substante care tin insectele la distanta.

Cu toate ca plantele nu au „creier”, acestea posed retele neuronale care sunt constituite din neuroni, la fel ca si in cazul creierului uman. Unii ar putea spune ca radacina este creierul si, din moment ce plantele nu au cutie craniana, acestea sunt capabile sa se extinda pana la infinit, fara nicio limita existenta care sa opreasca dezvoltarea lor. Ceea ce este clar tine de faptul ca plantele posed aceleasi simturi atribuite si oamenilor, ceea ce este un aspect suprinzator. Concluzia? Plantele sunt capabile de inteligenta, desi nu poate fi observata cu „ochiul liber”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *