Trebuie ca, mai intai de toate, sa iti explorezi ideile si credintele autodistructive, indiferent de faptul cum au ajuns acestea sa prinda viata. Nu este usor, insa merita foarte bine toate eforturile. Si mai bine intreaba-te singur: „In ce ar trebui sa cred mai degraba?” Documentarea pentru detaliile si motivele pentru a dori schimbarea se poate face prin urmatoarele intrebari:
- Ce voi castiga din asta?
- Cum ma voi simti dupa ce voi fi facut o asemenea schimbare in viata mea?
- In ce sens va fi viata mea mai diferita?
- Cum se va imbunatati sanatatea mea generala?
Impactul raspunsurilor la aceste intrebari iti va alimenta motivatia pentru schmbarea mult dorita si de durata atunci cand iti vei face timp sa simti si sa vizualizezi rezultatele dorite.
Motivele pentru care o persoana se izoleaza, intra in depresie clinica, intr-o stare de jale si de mahnire profunda, anxietate sociala, lipsa unui sprijin social si lipsa relatiilor apropiate cu un membru al familiei sunt nenumarate, doar toate au de-a face cu persoana care se izoleaza in prima instanta. Cu cat mai mult se ascunde si se fereste o persoana de lumea din jur, cu atat mai greu va fi pentru aceasta sa rupa acest cerc vicios.
Trebuie astfel cautat suportul si sprijinul la altii din jur. O echipa de sprijin te va ajuta sa promovezi si te va sprijini la nevoie. Fa o lista cu familia, prietenii, colegii de munca, doctorul tau si oricine poate sa iti fie mai apropiat. Instiinteaza-i despre ceea ce ai tu de gand sa faci pe viitor;dorinta ta de schimbare sau un viitor scop in viata.
Conectarea cu ceilalti este o perspectiva foarte infricosatoare tocmai pentru ca este vorba despre expunere, despre vulnerabilitate si despre sensibilitate. Cei mai multi oameni dezvolta o rutina si obiceiuri care ajuta la minimizarea anxietatilor acestora.