rau-nisip-irak

Recent, a aparut un videoclip pe Internet care a ajuns viral si descrie un fenomen meteo extrem de rar, fiind descris de ploi abundente si furtuni cu grindina intr-o zona extrem de uscata si calda din Irak, determinand aparitia unui „rau” de nisip care circula prin desert. Astfel, imaginile video arata un rau de nisip care „curge” prin desert, in urma unei furtuni care a avut loc la data de 16 noiembrie 2015. Bineinteles, fenomenul ciudat a primit numele de „raul de nisip”, iar potrivit rapoartelor oficiale, ploile abundente din ultimile saptamani sunt cele care au declansat aceste inundatii- care au ucis zeci de oameni in Irak si au creat pagube imense pe o scara larga in Egipt, Israel, Iordania si Arabia Saudita.

In mediile aride, este ceva obisnuit ca viiturile sa calatoreasca rapid in aval sper zonele care, de obicei, nu primesc precipitatii in cea mai mare parte a anului. Astfel, raul apare in zona din aval, cu toate ca nu exista nicio indicatie locala cum ca acolo ar fi cazut precipitatii. In acest caz, se spune ca iluzia este agravata de faptul ca o cantitate semnificativa de grindina a cazut in amonte. Iar rezultatul este unul uimitor: ceea ce arata ca un rau de nisip care curge este, de fapt, grindina plutitoare. De altfel, nu e nimic altceva decat un rau din grindina care curge in aval, sub forma de pietricele foarte mici de zapada (grindina). Furtunile cu caderi de grindina sunt fenomene obisnuite in zonele de deal, insa un „rau de nisip” care ascunde un rau de grindina este un fenomen extrem de rar. Cu toate acestea, nu exista informatii care sa dovedeasca ca acest fenomen ciudat a avut loc si in trecut.

Cum se descurca Irak-ul in fata acestui fenomen?

Irak-ul este cunoscut pentru verile sale extrem de fierbinti si uscate, dar si pentru iernile scurte, insa anul acesta, Irak-ul a fost lovit de o ploaie torentiala insotita de caderi de grindina care au condus la un colaps natural, rezultatul final fiind asemanator cu scenele lasate de un razboi. Ei bine, acest fenomen a reusit sa creeze un haos fara precedent in statele din Orientul Mijlociu. Regiunea, renumita pentru climatul arid, a fost lovita de furtuni de gheata, vanturi puternice si ploi torentiale, astfel ca Irak-ul a ajuns sa declare stare de urgenta din cauza actiunii acestui fenomen ciudat.

Serviciile de urgenta s-au mai confruntat cu furtuni de nisip, insa niciodata nu au fost pregatit pentru un astfel de fenomen, astfel ca se simt complet incompententi in fata acestei furtuni. De asemenea, irakienii au raportat ca grindina avea dimensiunea unei mingi de golf, iar fluxul de gheata format a determinat aparitia acestui „rau de nisip”.

De admin

Un comentariu la „Raul de nisip din Irak face ravagii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *