Telefoane biodegradabile

Chiar si expunerea scazuta la componente electronice din telefoane mobile mai vechi ar putea aduce o serie de riscuri destul de grave fata de sanatate. In urma unor cercetari, oamenii de stiinta isi propun sa creeze electronice biodegradabile, prin utilizarea de componente organice in display-ul acestora.

Suchismita Guha, profesor la departamentul de fizica si de astronomie de la Universitatea din Missouri, a colaborat impreuna cu o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Federala din Brazilia, pentru a dezvolta structuri organice care sa fie instalate in ecranele dispozitivelor care le folosim atat de des. Folosind peptide sau proteine, oamenii de stiinta au fost capabili sa demonstreze ca aceste structuri de mici dimensiuni- atunci cand sunt combinate cu o lumina albastra- ar putea fi utilizate cu succes in display-urile telefoanelor mobile.

„Aceste peptide se pot asambla singure in nanostructuri sau nanotuburi minunate si, pentru noi, principalul scop a fost acela de a folosi aceste nanotuburi ca si template-uri pentru alte materiale. Prin combinarea semiconductorilor organici cu nanomateriale, vom fi capabili sa cream lumina albastra necesara pentru dispaly”- sustine Guha.

Imbunatatirea electronicelor

„Cu toate acestea, in ideea de a face un ecran sa fie mai viabil pentru telefonul mobil sau pentru ecranele a altor gadget-uri, vom avea nevoie sa demonstram un succes asemanator si in cazul luminei emitatoare rosie si verde”- mai adauga acesta.

De asemenea, oamenii de stiinta au mai descoperit ca prin utilizarea de nanostructuri peptide au fost capabili sa foloseasca mai putin polimer- utilizand mai putin polimer se poate ajunge la aceeasi lumina albastra, ceea ce inseamna ca nanocomponentele ating un nivel de aproape 85% de biodegradabilitate. „Prin utilizarea de nanostructuri- care sunt 100% biodegradabile- cu scopul de a realiza template-ul pentru a crea stratul activ pentru polimeri, acum suntem capabili sa intelegem cum electronii pot fi si ei chiar mai biodegradabili. Acest studiu este primul pas si prima demonstratie a utilizarii unui astfel de biologii pentru a imbunatati electronicele”- sustine Guha.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *