Exista noi studii care sugereaza beneficiile unei excursii la munte, departe de oras. Normal, acest lucru nu e ceva foarte nou, insa, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au descoperit ca o iesire la munte nu este benefica numai pentru starea de spirit, ci si pentru creierul nostru.
Gregory Bratman, impreuna cu colegii sai din America si din Suedia, au realizat un studiu in care au analizat care sunt efectele petrecerii timpului in padure asupra creierului. Studiul oamenilor de stiinta a masurat nu numai experientele traite, ci si reactiile care au loc la nivelul creierului in timpul unei astfel de calatorii. Astfel, oamenii de stiinta au realizat un studiu pe 38 de participanti care nu au suferit niciodata de vreo problema mentala, si i-au impartit in doua grupe.
Un grup a fost trimis la o plimbare de 90 de minute intr-o zona naturala din jurul campusului universitatii Stanford, in timp ce celalalt grup a fost rugat sa calatoreasca pe o autostrada aglomerata. Inainte, dar si dupa plimbare, oamenii de stiinta au scanat creierele participantilor. Cercetatorii au fost interesati, in special, de o anumita regiune din creier, numita cortexul prefrontal subgenual. Conform cercetarilor, aceasta este „o zona care este extrem de activa atunci cand se gandeste si reflecta asupra spatiului inconjurator”.
Astfel, oamenii de stiinta sustin ca, chiar si o plimbare scurta la munte, ar putea avea efecte incredibile asupra creierului nostru, si, in viitor, ar putea deveni o metoda eficienta de tratare a depresiei.
Populatia din zonele urbane
Motivul pentru care acest studiu este atat de important consta in faptul ca „majoritatea oamenilor traiesc in zonele urbane, iar odata ce acest trend continua sa creasca, experienta la munte sau in alte zone cu aer curat va avea tendinta sa scada”. Se estimeaza ca mai mult de 70% din populatia lumii va trai in zonele urbane pana in anul 2050. Oamenii de stiinta mai mentioneaza ca „zonele urbane sunt asociate, frecvent, cu situatiile stresante, indiferent ca acestea apar din cauza sunetelui, traficului sau a interactiunilor sociale”.