Top 5 lucruri pentru confort termic in orice locuinta

www.saluscontrols.ro

Confortul termic in orice locuinta nu este nicidecum un moft, ci o necesitate. Din pacate nu foarte multi gasesc insa solutiile potrivite in acest sens. In randurile urmatoare vom detalia 5 aspecte esentiale de avut in vedere pentru a obtine confort termic deplin, mai exact:

  • Izolatie eficienta
  • Ferestre, usi si tamplarie
  • Centrala termica individuala
  • Sistem de incalzire
  • Termostat pentru centrala termica

In ceea ce priveste primul aspect – cel al izolatiei – putini sunt cei care stiu ca peste 50% din cantitatea de caldura se poate pierde din cauza izolarii defectuoase a peretilor. Acesta este si motivul pentru care majoritatea proprietarilor de locuinte incep sa isi faca griji cu privire la facturile cu incalzirea din sezonul rece.

Cu ajutorul izolatiei potrivite aceste griji pot fi insa date uitarii. Recomandam izolatia exterioara cu polistiren expandat, dar si cea interioara, cu polistiren extrudat. De asemenea, se poate folosi si vata minerala sau cea bazaltica in acest scop, pentru ca pierderile de caldura sa fie reduse la minim.

La capitolul usi, ferestre si tamplarie ideea de baza e aceeasi. Daca nu etanseaza bine, se vor inregistra din nou pierderi de caldura, de pana la 30% in unele cazuri. In situatia in care usile si ferestrele locuintei sunt vechi, iar tamplaria este din lemn, recomandam inlocuirea acestora cu ferestre si usi cu geam termopan si tamplarie PVC.

Urmatorul pas ar fi instalarea unei centrale termice individuale. Spre deosebire de sistemul public de incalzire, solutia unei centrale individuale aduce economii lunare si un nivel de confort sporit. Situatiile neplacute sunt date astfel uitarii – este vorba despre pierderile de pe retea suportate de contribuabili, de reviziile si reparatiile periodice care sisteaza furnizarea caldurii si a apei calde etc.

Sistemul de incalzire ales poate face de asemenea o reala diferenta in ceea ce priveste nivelul de confort termic. Mai exact, este vorba despre a alege intre incalzire prin radiatoare sau incalzire prin pardoseala. Chiar daca incalzirea cu radiatoare este majoritara in randul proprietarilor, sistemele de incalzire instalate in pardoseala castiga tot mai mult teren. Pe langa faptul ca ofera un confort termic sporit, ajuta la economisire si la optimizarea spatiului din locuinta (caloriferele vor fi eliminate, aspectul incaperilor este imbunatatit si suprafata locuintei capata amploare).

Pentru apartamente un sistem de incalzire prin pardoseala poate fi ideal, insa in cazul caselor cu minim 1 etaj este mai indicata instalarea unui sistem mixt: pentru parter incalzire in pardoseala, iar pentru etajele superioare incalzire prin radiatoare.

Nu in ultimul rand, pentru a monitoriza constant si a gestiona eficient temperaturile din locuinta, recomandam instalarea unui termostat pentru centrala termica. Desi majoritatea centralelor vin prevazute cu asemenea echipamente direct de la producator, cu ajutorul unui termostat inteligent extern se poate eficientiza considerabil consumul. Recomandam compania Salus Controls Romania pentru solutiile oferite in acest sens.

Prin urmare, daca veti avea in vedere aceste 5 aspecte, confortul termic in locuinta va fi asigurat, pierderile vor fi minimizate, iar problema facturilor uriase la incalzire pe timp de iarna va fi uitata.

 

 

iulie 7, 2017

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *